Den andra juli är det Rosens dag och många av våra parker och trädgårdar har programverksamhet med ros-tema. Här kommer några tips:

28-30 juni Trädgårdsparken Kulturcentrum Järna

Ur programmet: Träffa trädgårdsmästarna i Rosträdgården, de svarar på frågor och berättar om rosorna. Prova på att ta rossticklingar. Gå på sagostund bland rosorna. Tillverka din egen rosmjöd. Eller gå målningskursen “Rosen i ljus och mörker”.

Läs mer

2-3 juli Uppsala botaniska trädgård

Guidning torsdag 2 juli kl. 18

Intendent Magnus Lidén visar rosor och dess släktingar i den södra delen av Botaniska trädgården i Uppsala. Start vid Tropiska växthuset.

Guidning fredag 3 juli kl. 17 Historiska rosor

Rosexpert Gunilla Uhlin Friberg visar historiska rossorter i barockträdgården i Botaniska trädgården, Uppsala. Start vid Orangeriet.

Läs mer

2 juli Rosendals Trädgård

Guidning i Rosenträdgården på Rosens dag. Rosendals trädgårdsmästare Anne Bergsten Lindkvist och Klara Palerius visar rosenträdgården med alla dess gammeldags buskrosor. Samling vid grinden till rosenträdgården kl. 13, fri entré.

Läs mer

4 juli Trädgårdsföreningen Göteborg

Välkommen att fira blommornas drottning med trendspaning, blomsterverkstad och rosenspa. Rosen har många användningsområden; den får oss att må bra, den har läkande effekter och den kan användas i köket. Allt detta står på programmet för dagen. Lisen Sundgren, Lotta Ahlvar, Eva Robild, m fl finns på plats. Dessutom handfasta råd om förökning av rosor med Svenska rossällskapet. I övrigt sker guidningar, blomsterverkstad, försäljning och rådgivning.

Läs mer

4-5 juli Fredriksdal muséer och trädgårdar

Rosvandringar med namnkunniga rosguider som Gunnar Kaj, Gunnel Carlson och Lars-Åke Gustavsson – m fl. Gunnar Kaj har också skapat en utställning i herrgården med titeln ”Rosor i skogssalong”.

För fjärde året i rad delas Rosenkransen ut till en rosentusiast. Personen ska ha utmärkt sig med sin passion för rosor, inspirerat människor och ökat intresset för rosor. Vinnaren presenteras också i en liten utställning.

Vid Herrgården sker rådgivning och växtförsäljning. I Rosariet förmedlas roskunskap kring sjukdomar och skadedjur, skötsel och plantering samt sortbestämning.

Läs mer

9-12 juli Wij trädgårdar

Läs mer

JärnaRos-e1336721062890